06/18 – MO*

Investeren in fossiele bedrijven is een brandverzekering nemen zonder de bom onder je huis weg te halen

Financiële logica cruciaal om klimaatverandering tegen te houden
Lees meer

06/18 – De Bond

Na sensibiliseren komt investeren

Eind vorig jaar wisselde Anneleen De Bonte, moeder van twee zoontjes, haar werk bij een huisartsenpraktijk in voor een job bij Fairfin, een ‘bankwatcher’ die actief is rond investeringen en duurzaamheid. Een opmerkelijke carrièreswitch, maar voor haar was dit een keuze die zich gewoon opdrong.
Lees meer

05/18 – Moneytalk/Knack

Uw pensioen gaat groen

Europa voert de druk op grote beleggers op om groener te beleggen. Maar voor activisten die al enkele jaren een ethisch en duurzaam pensioenfonds in eigen land proberen te lanceren, gaat Europa niet ver genoeg.
Lees meer

02/18 – Huisarts Nu, het wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica, de vereniging van huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel.

Waarom uw pensioengeld ziek is
(en wat u eraan kunt doen)

Waarin wordt het geld van uw Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ) belegd? Wordt het wel geïnvesteerd in bedrijven die het goed voor hebben met onze gezondheid? Of zouden we ons geld veel slimmer kunnen inzetten dan nu gebeurt?
Lees meer

21/09/17 – Artsenkrant

Stapje dichter bij ethisch pensioenfonds

Ongeveer een jaar geleden nam huisarts Anneleen De Bonte loopbaanonderbreking om op zoek te gaan naar een ethisch en duurzaam fonds voor het beheer van haar VAPZ-contract. Hoe ver staat ze vandaag?
Lees meer

25/11/16 – Artsenkrant

Huisarts bouwt aan ethisch pensioenfonds

“Professioneel doe ik elke dag mijn best om de gezondheid van mensen te verbeteren, terwijl de reserves die ik met dat werk opbouwde via mijn pensioenfonds naar bedrijven gaan die allesbehalve ‘gezond’ zijn, zoals steenkoolmijnen.” En dus ging huisarts Anneleen De Bonte op zoek naar een duurzaam ethisch pensioenfonds. Geen sinecure, zo blijkt…
Lees meer

10/11/16 – Hautekiet op Radio1

Weet jij wat er met het geld van jouw pensioenfonds gebeurt?

Als je aan de slag bent, is het misschien zo dat je werkgever maandelijks een premie voor jou betaalt aan een pensioenfonds. Of misschien stort je als zelfstandige elke maand een bedrag in een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)? Het geld dat gestort wordt in pensioenfondsen wordt belegd, maar weet je ook waarin?
Radio 1

08/11/16 – Knack

Miljoenen aan spaargeld van Belgische dokters wordt belegd in bedrijven die mensen schade toebrengen

Wanneer dokters hun eed van Hippocrates uitspreken, beloven ze nooit iemand te zullen schaden. Ondertussen wordt het spaargeld van velen van hen belegd in sectoren die allerminst duurzaam zijn. ‘Veel collega’s vallen uit de lucht. Ze dachten dat het wel goed zat met hun pensioenfonds. Niet dus.’
Lees meer